SON DAKİKA ABD SEÇİMLERİ 2024 CANLI || ABD seçimleri başladı! Donald Trump mı, Kamala Harris mi kazanacak?
ABD başkanlık seçimleri 2024 için halk bugün sandık başına gidiyor. ABD başkan adayları (Demokratların adayı) Kamala Harris ve (Cumhuriyetçilerin adayı)...
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA), Rusya'nın, ABD başkanlık seçimleri hakkında bir makale ve bir sahte röportaj olmak üzere iki yeni dezenformasyon girişiminde bulunduğunu öne sürdü.Yapılan açıklamada, Rusya bağlantılı aktörlerin "seçimin meşruiyetini zayıflatmak, seçmenlere seçim süreciyle ilgili korku aşılamak ve ABD vatandaşlarının siyasi tercihleri nedeniyle birbirlerine karşı şiddet kullandığını öne sürmek için görüntüler ve sahte makaleler oluşturduğu" öne sürüldü.Rusya'nın bu faaliyetlerinin "kışkırtma riski taşıdığı" kaydedilen açıklamada, faaliyetlerin "seçim sürecine olan güveni sarsmak" ve ABD'li seçmenler arasında anlaşmazlık yaratmak için tasarlandığı aktarıldı.
10:45Simpsonlar, ABD başkanlık seçim sonuçlarını öngördü mü?
Geleceği tahmin etme konusunda herkesi şaşırtan bir öngörüye sahip olan Simpsonlar adlı çizgi dizi, ABD'nin seçim gününde yine dünya gündeminde. Daha önce Donald Trump'ın başkan olması gibi önemli olayları önceden bölümlerine taşıyan dizi, Kamala Harris'in ABD'nin ilk kadın Başkan Yardımcısı olacağını da tahmin etmiş, dizinin Lisa karakteri Harris'in giydiğine çok benzeyen bir takım elbise ve inci küpelerle görülmüştü.
ABD'de seçim güvenliğinin sağlanması amacıyla oy kullanma ve sayım noktalarında üst düzey güvenlik tedbirleri devreye alındı. Washington Post Gazetesi'nin haberine göre, ülke çapında yerel yetkililer, başkanlık seçimi öncesinde sıkı önemler aldı. Bu kapsamda, oy kullanma noktaları ve oy sayım merkezlerinin çevresine güvenlik kameraları yerleştirildi, bu merkezlerin çatılarına ise keskin nişancılar konuşlandırıldı.
Ekonomik vaatlerÜlke genelindeki tüm anketler, enflasyon ve ekonomik sorunlar, kürtaj ile ilgili tartışmalar ve sınır güvenliği konularının seçmenin oy vermesinde en belirleyici konular olduğunu gösteriyor.Harris, gıda ve barınma maliyetlerini azaltmanın yanı sıra büyük işletmelere vergi artışı sözüyle ön plana çıkıyor.Siyasetten önce başarılı iş hayatıyla öne çıkan Trump ise başkan seçilmesi halinde "enflasyonu bitirme" sözü veriyor.Göç sorunuSınır eyaletleri Nevada ve Arizona'da göçmen meselesine bakış, bu salıncak eyaletlerin oyuna talip adaylar için önemli bir unsur.ABD'ye yasa dışı yollardan giren çok sayıda göçmenin cinayet suçu işlemiş olduğunu iddia eden Trump, Biden yönetimine "sınırın güvensizliği ve düzensiz göçmen akını" konusunda yüklenmeye devam ediyor."Bizim zamanımızda sınırlarımız tarihin en güvenli sınırıydı. Şimdi, katillerin, teröristlerin akın ettiği en güvensiz sınır haline geldi." ifadesini kullanan Trump, düzensiz göçmenler konusunda sert önemler alacağının mesajını veriyor.ABD'de göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Harris ise ABD'nin bu insanlar için fırsatlar ülkesi olmaya devam edeceği mesajını veriyor.Sağlık hizmetleriSağlık hizmetleri konusunda ise adayların karşısına son yılların en tartışmalı konusu olan kürtaj hakkı çıkıyor.Trump, en çok eleştiri aldığı konulardan biri olan kürtaj hakkıyla ilgili daha önce ülke genelinde bir yasağı savunurken, 8 Nisan 2024'te bu konuda kararın her eyaletin inisiyatifine bırakılması gerektiğine inandığını ifade etti. Harris, Trump'ın kadınların kürtaj hakkını ellerinden almaya çalıştığını ve buna hakkı olmadığını vurgulayarak, başkan olması halinde bu konuda net adımlar atacağı sinyalini veriyor. Salıncak eyaletlerden Pensilvanya'da, şehirli Cumhuriyetçi kadın seçmenin, kürtaj konusunda Demokrat Partinin görüşlerine daha yakın olduğu görülüyor.
09:00ABD seçim sonuçları ne zaman belli olur?ABD seçiminde oylar her eyalette sandıklar kapandıktan sonra sayılır. Sandık kapanma saatleri eyaletten eyalete değişir ancak genellikle yerel saatle akşam 7 civarında kapanır.ABD'deki saat dilimlerinin farklı olması nedeni ile doğu yakasında oyların sayımı tamamlanmışken, Alaska ve Hawaii gibi eyaletlerde seçmenler hala sandık başında olabilir. Bu nedenle seçim sonucunun belli olacağı zamanı tahmin etmek zor.2020'deki seçimde tüm oyların sayılması birkaç gün sürdü. Pensilvanya'daki sonucun kesinleşmesinin ardından 3 Kasım seçiminden dört gün sonra Joe Biden'ın başkan olduğu açıklandı2016'daki seçimde ise Hillary Clinton, seçimden sonraki sabah Trump'a boyun eğmiş, Trump günün erken saatlerinde zaferini ilan etmişti.Seçimden sonraki dönem, geçiş dönemi olarak biliniyor. Bakanlar da dahil olmak üzere yeni yönetimin oluşması ve yeni dönem için planlar yapması için geçen süreyi ifade ediyor.Başkan Ocak ayında Washington’daki Kongre binasının merdivenlerinde düzenlenen yemin töreniyle resmen göreve başlıyor.
08:30ABD seçimlerinde hangi ünlüler Trump'ı, hangi ünlüler Harris'i destekliyor?Yunus Paksoy Haberi: ABD'deki seçim sürecinde her iki liderin de seçim kampanyası boyunca Türkiye lehine ya da aleyhine bir perspektif sunmaması dikkat çekti. Buna rağmen Ortadoğu’daki gerilimler, Suriye özelinde ABD destekli YPG/PKK krizi ve S-400/F-35 sorunsalı gibi konuların kim başkan olursa olsun iki NATO müttefiki arasında çözülmeyi bekleyen maddeler olarak durması bekleniyor.Yaklaşık 4 yıllık Joe Biden-Kamala Harris yönetiminin Türkiye ile ilişkileri hız kontrolüne alınmış bir araba gibi ilerledi. Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile NATO ve G20 gibi uluslararası zirvelerin marjlarında görüşürken, Beyaz Saray’a bir ziyaret gerçekleşmedi. ABD-Türkiye ilişkilerini bakanlar ve bürokratlar yürütürken bazı kazanımlar da yaşandı. Bu süreçte yeni F-16 uçaklarının ve diğer savunma sanayisi ürünlerinin alımının ABD Kongresi’nden geçmesi, 4 yıllık sürecin en olumlu adımı olarak görüldü.HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN...
07:45Seçimin dünyadaki yansımaları nasıl olur?Rusya ve Ukrayna:ABD seçimleri Rusya ve Ukrayna açısından hayati bir önem taşıyor. Ukrayna bir yandan Trump'ın Rusya'nın lehine hızlı bir barış anlaşmasına zorlamaya çalışacağından endişe ederken bir yandan da Harris başkanlığındaki ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin azalabileceğinden korkuyor.ABD'li New York Times gazetesinde yer alan analize göre, Rusya Devlet başkanı Putin ise bu konuda daha sakin. Yeni başkan kim olursa olsun ABD'nin Ukrayna'ya desteğinin eninde sonunda azalacağına inanıyor. Putin daha önce yaptığı açıklamalarda Harris'i alenen destekledi. Bu samimiyetsiz veya mantıksız görünebilir, ancak Putin onunla iş yapabileceğini düşünüyor olabilir. NYT'ye göre Putin'in Trump'ın gelmesi durumunda da kazançlı çıkacak çünkü karşısında Doğu Avrupa ve dünyayla çok daha az ilgilenen bir Amerika olacak.Çin:NYT'nin ulaştığı kaynaklara göre, Çin hangi başkanın kendileri için daha iyi olacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Takas iki konu üzerinde yoğunlaşıyor: Gümrük tarifeleri ve Tayvan.Çinli ekonomi yetkilileri, Trump'ın Çin'in ihracatına yönelik kapsamlı gümrük vergileri çağrısında bulunduğunun ve bunun Çin ekonomisi için ciddi bir tehdit oluşturabileceğinin farkında ancak Trump'ın kazanmasının Çin dış politikası için daha avantajlı olacağını düşünüyorlar.Biden yönetimi son yıllarda Çin'in birçok komşusuyla ittifaklarını güçlendirdi. Japonya, Güney Kore, Filipinler, Hindistan ve özellikle de Tayvan. Harris'in bu çabaları sürdürmesi muhtemel, Trump ise uluslararası ittifaklar kurma ve sürdürme konusunda daha geri planda görünüyor. Ayrıca Trump Tayvan'ı savunmaya da 'çok daha az' ilgi gösteriyor. Bu da Pekin'de memnuniyetle karşılanıyor.
07:30ABD seçimi Orta Doğu'daki savaşı nasıl etkileyecek?
Washington ABD halkı sandık başına gitmeden önce bölgeyi daha da tehlikeli bir aşamaya itebileceğinden korkarak, İsrail'i İran'daki petrol veya nükleer tesislerine saldırmamaya ikna etmek için haftalar harcadı. Hafta sonundaki nispeten sınırlı İsrail saldırılarının ardından, Orta Doğu uçurumdan geri çekilmiş gibi görünüyor. Ancak bu erteleme kısa ömürlü olabilir.ABD'li ve İsrail yetkililer, diplomatlar ve bölge uzmanları, seçimleri 'kritik bir dönüm noktası' olarak görüyorlar; sonucun Netanyahu'nun sadece İran'daki değil, Gazze'deki eylemlerini de etkilemesi muhtemel. Washington Post gazetesinde yer alan analize göre, İsrail yönetimi seçimi kim kazanırsa kazansın, bunun Biden'ın 'topal ördek dönemin'nden daha iyi olacağını düşünüyor. Seçim sürecinin sona ermesini İran'a daha kapsamlı saldırılar için fırsat olarak gören İsrailli yetkililer, görevden ayrılan yönetimin içerideki siyasi tepkilerden daha az çekineceğini umuyor.
ABD'de yapılan Başkanlık veya ara seçimlerin kaderini, her dönem Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında gidip gelen ve "salıncak eyalet" olarak nitelendirilen eyaletler belirliyor. Partiler, kampanya çalışmalarını özellikle kritik öneme sahip "kararsız seçmen" olarak gördükleri bu salıncak eyaletlerde yoğunlaştırıyor.Bu Eyaletler arasında Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Kuzey Carolina ,Pensilvanya ve Wisconsin yer alıyor.Dün yayınlanan son anketlerde Trump'ın salıncak eyaletlerde önde olduğu görüldü.Pensilvanya, Georgia, Arizona, Nevada, Michigan, North Carolina ve Wisconsin'deki anketlerin ortalamasına göre Trump, yüzde 0,8 ile az farkla Harris'in önünde yarışı götürüyor.Trump'ın, rakibi Harris'e en büyük farkı, yüzde 1,9 ile Georgia ve yüzde 2,6 ile Arizona'da attığı görülüyor. Pensilvanya'da yüzde 0,3 önde olan Trump, Nevada'da yüzde 1 ve North Carolina'da yüzde 1,5 önde görünüyor.Öte yandan Harris, Michigan'da yüzde 0,9 ve Wisconsin'de yüzde 0,3'le rakibinin önünde çıkıyor.
07:00Başka kimler seçilecek?Seçimde tüm dikkatler başkanlığı kimin kazanacağı üzerinde olacak, ancak seçmenler oy pusulalarını doldururken aynı zamanda yasaların çıkarıldığı Kongre'nin yeni üyelerini de seçecekler. Kongre, 435 sandalyenin tamamının seçileceği Temsilciler Meclisi ve 34 sandalyenin yarışacağı Senato'dan oluşuyor.Cumhuriyetçiler şu anda harcama planlarını onaylayan Temsilciler Meclisi'ni kontrol ediyor. Hükümetteki önemli atamaları oylayan Senato ise Demokratların elinde. Bu iki meclis yasaları geçiriyor ve her iki mecliste de iktidar partisinin başkanla aynı fikirde olmaması halinde Beyaz Saray'ın planları üzerinde bir kontrol işlevi görebilir.
ABD politikasında sadece iki partinin hakimiyeti var. Modern zamanlardaki tüm başkanlar bu partilerden birine mensup. İki ana parti, tüm eyaletlerde eyalet önseçimleri ve parti kurultayları düzenleyerek bir başkan adayı belirliyor. Adayların belirlenmesinde partiler arasında bazı farklılıklar mevcut. Süreç de bir eyaletten diğerine değişebiliyor.Cumhuriyetçi Parti'de eski Başkan Donald Trump rakiplerine büyük fark atarak partisinin desteğini kazandı. Wisconsin'de düzenlenen parti kongresinde Cumhuriyetçilerin resmi adayı oldu.Demokrat Parti'de ise Başkan Yardımcısı Kamala Harris aday. Harris, Başkan Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesinin ardından yarışa katıldı ve Chicago'da yapılan kongrede aldığı onayla adaylığı resmileşti.Başkanlık yarışında bazı bağımsız adaylar da olacak. Eski başkan John F Kennedy'nin yeğeni Robert F Kennedy Jr. da bunlardan biriydi; ancak daha sonra Trump'a destek vermek üzere çekildiğini açıkladı.
06:30ABD başkanlık seçimi nasıl işliyor?ABD seçimlerinde kazanan, ülke genelinde en çok oyu alan aday olmayabiliyor. İki aday da 50 eyalette düzenlenen seçiciler kurulu seçiminde yarışıyor. Sandığa giden seçmenler, kayıtlı oldukları eyaletin Seçiciler Kurulu'na göndereceği delegeleri, delegeler de başkan ve başkan yardımcısını seçiyor. Her eyalet, kısmen nüfusa bağlı olarak belirli sayıda seçici kurul oyuna sahip. Toplam 538 oy söz konusu ve 270 ya da daha fazla oy alan aday kazanmış oluyor. İki eyalet hariç, tüm eyaletlerde seçimi kazanan aday tüm delegeleri de kazanmış oluyor. Maine ve Nebraska'da ise adayların aldığı oy oranına göre eyaletin delegeleri paylaştırılıyor.
Trump’ın hikayesi 1946 yılında New York’ta başladı.Dönemin emlak kralı Fred Trump’ın dördüncü çocuğu olarak dünyaya geldi.Okulda yaşadığı sorunlar nedeniyle 13 yaşında askeri akademiye gönderildi. Pennsylvania Üniversitesi’nin dünyaca ünlü Wharton Okulu’nda işletme okudu. Ağabeyinin pilot olmaya karar vermesinin adından aile şirketinde babasının yerine geçmek için en güçlü aday haline geldi.Trump’ın 1971 yılında yönetimi devralmasının ardından şirket, Manhattan’da görkemli projelere öncelik vermeye başladı.
1964’te California’nın Oakland şehrinde Hindistan’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen biyolog bir anne ile Jamaika’dan ABD’ye yine öğrenci olarak gelen ekonomi profesörü siyahi bir babadan dünyaya gelen Harris, hukuk okudu ve uzun yıllar San Francisco’da savcılık yaptı.Harris, 2010’da siyasete ilk adımını atarak California Başsavcılığına adaylığını koydu ve eyalet tarihinde seçilen ilk siyahi ve ilk kadın oldu. 2014 yılında ikinci dönem eyalet başsavcılığına tekrar seçilen Harris, 4 yıl sonra 2016’da yapılan başkanlık seçimlerinde de California’dan Kongre’ye giren ilk Güney Asya kökenli ve ikinci siyahi senatör ünvanını aldı.